Ir al contenido principal

La baixa temporal de vehicles en compravendes amb professionals


D'acord amb el que preveu l'art. 33 del Reglament General de Vehicles, quan una persona lliura un vehicle amb matrícula d'Espanya a un professional de la compravenda establert al territori espanyol, ha de sol·licitar, en el termini de 10 dies des del lliurament, la baixa temporal en el Registre de Vehicles, sol·licitud que es farà a la Prefectura de Trànsit de la província del seu domicili o bé a la de matriculació del vehicle, aportant els documents reglamentàriament exigits, entre d'altres, el permís o llicència de circulació, que quedarà arxivat a la Prefectura. Si el transmetent incomplix esta obligació, sense perjudici de la sanció que li puga correspondre, seguirà sent considerat titular del vehicle transmès als efectes de la legislació sobre trànsit, circulació de vehicles a motor i seguretat vial. 
El vehicle donat de baixa temporal per transmissió només podrà circular emparat per un permís i plaques temporals d'empresa, llevat que s'haja acordat el seu precinte per una autoritat judicial o administrativa

Una vegada s'ha transmès el vehicle, l'adquirent, dins el termini de trenta dies des de l'adquisició, haurà de sol·licitar de la Prefectura de Trànsit de la província del seu domicili legal o de matriculació del vehicle, la inscripció de dit vehicle al seu nom i la conseqüent renovació del permís o llicència de circulació, aportant també tota la documentació requerida reglamentàriament, i si tot és correcte, la Prefectura de Trànsit efectuarà el canvi de titularitat en el Registre de vehicles i expedirà un nou permís o llicència de circulació al seu nom, comunicant-ho a l'Ajuntament del domicili legal de l'adquirent.

És important destacar que el vehicle NO PODRÀ CIRCULAR fins que es dispose del nou permís o llicència de circulació, sense que el justificant provisional de sol·licitud de canvi de titularitat que expedixen els gestors administratius en virtut de la Instrucció 14/V-107 de la DGT, de 22/10/2014, permitisca la circulació de vehicles que es troben en situació de baixa temporal, segons es fa constar, per altra banda, al propi document.

L'incompliment de l'obligació de sol·licitar el canvi de nom per part de l'adquirent comportarà la immobilització del vehicle, i l'inici d'un procediment sancionador, anotant-se en el Registre de vehicles a l'adquirent com a nou titular, sense perjudici d'exigir-li les responsabilitats que com a tal li pertoquen.

El professional de la compravenda, en tot cas, haurà de sol·licitar el canvi de titularitat al seu nom sempre que haja transcorregut més d'un any des que s'haja produït la baixa temporal del vehicle sense haver-se transmès a un tercer.

Finalment, ressenyar varies qüestions, que els terminis assenyalats en dies es consideren hàbils a efectes administratius i que es pot conèixer l'estat del vehicle i si el mateix ha estat o no donat de baixa temporal, al web de la DGT, obtenint un informe del Registre de Vehicles amb la matrícula, el número de bastidor o el NIVE i que comportarà el pagament d'una taxa.

Comentarios

Entradas populares de este blog

La prueba documental en el juicio oral del procedimiento abreviado penal

La Ley de Enjuiciamiento Criminal, LECRIM, prevé, en sus arts. 785.1 y 786.2, en el procedimiento abreviado, la posibilidad para las partes de aportar prueba documental al inicio de las sesiones del juicio oral. No obstante, existen momentos anteriores en los que es posible aportar ese tipo de prueba, por ejemplo, en los escritos de calificación. Por ello, en algunas ocasiones se ha podido estimar que la aportación en ese momento era "sorpresiva" o "extemporánea", razones por las que se inadmitía la prueba documental propuesta, sobre todo, en casos en que la misma era voluminosa o exigía tiempo para que la contraparte pudiera analizarla debidamente. Sin embargo, la Sentencia del Tribunal Supremo que traemos hoy al blog, zanja esta cuestión y sienta una doctrina de la cual se desprende que este tipo de prueba en el juicio oral no puede inadmitirse por las razones antes expuestas, al tratarse de una posibilidad prevista legalmente y un derecho de defensa de las partes

Los Criterios oficiales de Honorarios Profesionales del Abogado

La Ley 25/2009, conocida popularmente como Ley Ómnibus, en su disposición adicional cuarta permitió a los Colegios de Abogados elaborar Criterios orientadores en materia de Honorarios, a los exclusivos efectos de tasaciones de costas y juras de cuentas. Se trata de dos procedimientos judiciales en los que existe la necesidad de determinar los honorarios de un Letrado y para ello se hace necesario poder acudir a criterios objetivos que doten de seguridad jurídica al sistema. En el primero de ellos, se cuantifica una condena en costas en un determinado procedimiento, y en el segundo se da trámite una reclamación por parte del Letrado a su cliente. Es esta última función la que permite afirmar que, a falta de pacto expreso entre el Letrado y el cliente, regirán estos honorarios publicados por el Colegio de Abogados correspondiente, teniendo los mismos, pues, una incidencia nada desdeñable en el mercado.   Estos son los Criterios adoptados por el Ilustre Colegio de Abogados de Valencia en

La pluspetición como motivo de oposición en la ejecución de título judicial civil

El art. 556 de la LEC regula las causas de oposición a la ejecución cuando se trata de ejecutar resoluciones procesales o arbitrales o los acuerdos de mediación, limitándolas al pago o cumplimiento de lo ordenado en el título, la caducidad de la acción ejecutiva, y los pactos y transacciones habidos entre las partes, siempre que consten en documento público. Como vemos, la pluspetición no figura entre las causas de oposición , pero, ¿significa eso que no se puede alegar por el ejecutado? La cuestión no está exenta de polémica. El Recurso de Reposición no nos servirá porque el art. 551.4 de la LEC claramente señala que contra el Auto que despacha la ejecución "no se dará recurso alguno , sin perjuicio de la oposición que pueda formular el ejecutado".  Así las cosas, para introducir esta alegación en el debate, resta analizar las causas de oposición por motivos procesales que se regulan de forma general el art. 559.1 de la LEC , pudiendo considerarse oportuna para estos casos